- Status: Ontwerp
- Medewerkers: Peter Vral, Gertjan De Ro
- Foto credits: Laurenz Vander Linden



Ten gevolge van de secularisering wordt een nevenbestemming gezocht voor de gedeeltelijk beschermde kerk van Leeuwergem. De plaatselijke organisatie vzw welzijnswerk Ommekaar & Lichtpunt zal vanaf 2019 zijn activiteiten (voedselbedeling) in de kerk van Leeuwergem organiseren. De nieuwe invulling bestaat uit een reversibele, elementaire structuur van lichte houten wanden en vloeren, geïntegreerd in de structuur van de kerk.
Twee wanden worden geplaatst onder een hoek van 135° net zoals de perspectivische benadering bij het binnenkomen van het interieur. Deze delen de zaalkerk op in twee delen: de ‘holle’ ruimte voor de wanden, die nog steeds kan worden gebruikt voor liturgie, en de ‘volle’ ruimte achter de wanden waarin de verschillende functies van de voedselbedeling worden georganiseerd. Bovenop het nieuw aangebrachte volume worden open kantoren en een vergaderruimte ingericht met overzicht over het interieur van de kerk. Door de asymmetrische plaatsing van de wanden ontstaan gedifferentieerde ruimtes, die de diverse functies van de voedselbedeling huisvesten. De combinatie van de bestaande en nieuwe functie binnen de kerk brengt verschillende participanten uit de omgeving samen waardoor wisselwerkingen ontstaan.
Door de kerk ter beschikking te stellen aan Lichtpunt kan een beperkte liturgische functie behouden blijven en is onderhoud van het gebouw genoodzaakt en verantwoord. Lichtpunt kan tegelijk beschikken over een grote polyvalente en vooral inspirerende ruimte (micro-schaal). Nu zijn ze immers gelokaliseerd in een oude rijwoning.
De reversibele structuren en invulling voor de voedselbedeling (meubilair e.d.) worden vervaardigd in samenwerking met leerlingen uit de lokale scholen voor houtbewerking. Zij doen waardevolle praktijkervaring op bij een uniek project terwijl Lichtpunt de kosten voor de nieuwe infrastructuur kan drukken (meso-schaal).
Het overschot aan stock van de grootwarenhuizen uit de ruime omgeving wordt verzameld door Lichtpunt, die het op zijn beurt verdeelt onder de bezoekers van de voedselbedeling (macro-schaal in contact met micro).
De mix van twee functies brengt de ruimere omgeving (op verschillende schalen) van Leeuwergem in contact met de lokale bewoners en versterkt het sociale karakter van de kerk.