- Type: Beheersplan en restauratie
- Wanneer: 2018
- Architect: Laurenz Vander Linden en Veerle Beerens










De brouwerij is opgericht in 1897 en sinds 2015 staat de vierde generatie aan de roerkuip. De organisatie, de biersoorten en gebouwen zijn steeds gegroeid. Het hoofdgebouw waar
de hoofdingrediënten (mout en hop) worden opgeslagen, gemaald en in de brouwketels worden verzameld is behouden. De opslag van het bier in de geïsoleerde inoxvaten voor de gisting is een ingrijpende wijziging tegenover vroeger. Het meest opvallende deel van de brouwerij is de koeltoren die in 1934 werd gebouwd boven de gistzaal. Gelijktijdig is ook de watertoren gebouwd. De koeltoren werd gebruikt voor de productie van specifieke biersoorten als geuze waarbij het bier aeroob gekoeld wordt. Dit bier wordt niet meer gebrouwen en de toren is buiten gebruik.
De koeltoren met inspirerende ruimtes, terrassen en zichten over de omgeving worden omgebouwd tot polyvalente ruimtes geschikt voor expo's, evenementen, presentaties en vergaderingen. De belettering op de hoek van de koeltoren op het terras vormt samen met de iconische schouw een landmark. De kantoren worden ondergebracht in het leegstaande diensthuis bij de villa. De stallingen aan het plein worden omgevormd tot een shop en horecazaak. Het typische binnenplein is een los- en laadplaats en tegelijk een terras als verlengde van het plein tijdens het weekend en ’s avonds. Lokale economie en ambacht gaan hand in hand met de versnelling en industrialisering en geven kleur en beleving aan het dorpsplein.
ONS DORP
Er is een barst in ons dorp geslagen,
Een scheur in zijn oude buik
En kankerpylonen
Belangen de levende mens
De haastig gejaagde dorpsbewoner
Het dorp dat vroeger tijdloos was
Waar rust en vrede tastbaar waren
En waar men luisteren kon;
Naar ’t vallen van een blad
Het ruisen van een beekje
’t fluiten van een merel.
De paardehoefslag is verdwenen
De visboer met krakende kar
De oude pastoor in toga
Ook hij zou nu verloren lopen.
De stad is zo dicht gekomen
Ons zit de welvaart in het bloed,
Dag dorp van vroeger, het ga je goed.
Anna Boom
Dit gedicht verscheen 8 september 1919 in de lokale krant (bron: Heemkundige kring Hellebaard)
[+]